Szűrővizsgálatok

Az általunk tervezett program keretein belül –  szakorvosok és önkéntes orvostanhallgatók bevonásávalszűrésekkel, előadássorozatokkal, interaktív, gyakorlati, játékos bemutatókkal szeretnénk segíteni a lakosság egészségtudatosabb életmódját. Minden programunk térítésmentesen vehető igénybe!

CÉLUNK a járványhelyzet miatt az egészségmegőrzéssel kapcsolatosan érzékenyebb magyar társadalom egészségnevelése, megbízható forrásból érkező információkkal. Az egészségüggyel kapcsolatos bizalom további építése, valamint a krónikus betegségek megelőzésével kapcsolatos szűrés, és oktatás.

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is kritikusan rossznak tekinthető, amely elsősorban az egészségtelen életmódnak és a káros szenvedélyeknek köszönhető.

A COVID-19 járvány is rámutatott a krónikus betegségek megelőzésének, felismerésének, és megfelelő időben történő kezelésének fontosságára. A nyári időszakban különös figyelmet kell fordítani az UV sugárzás veszélyeire, ami komoly kockázatot jelent a bőrrák kialakulásában is.

kereszt_EP
MELANOMA VIZSGÁLAT​

A melanomáknak, vagyis a rosszindulatú bőrdaganatoknak, 10%-a alakul ki genetikai hajlam miatt, tehát kialakulásukban óriási szerepe van a környezeti tényezőknek. Különösen fontos, kialakulást elősegítő tényező a napsugárzásnak való gyakori kitettség (főleg nyáron), valamint a többszöri, akár súlyos leégés.  Bőrünk védelmének szempontjából kiemelten fontos, hogy a nyaralás alatt sokat, és legfőképpen 11 és 15 óra között, tartózkodjunk árnyékban! A bőrünket védjük széles spektrumú, legalább 30 faktoros fényvédő krém használatával, a strandon ügyeljünk arra, hogy a krém lehetőleg vízálló legyen! Nagyon fontos – főleg ha sok az anyajegyünk – az éves felülvizsgálat, illetve a legalább havi rendszerességű önvizsgálat!

kereszt_EP
DOHÁNYZÁS SZŰRÉS

A dohányzásnak az egészségre gyakorolt káros hatásairól 1964-ben megjelent első amerikai tisztifőorvosi jelentés óta számottevően bővült a bizonyítottan a dohányzásnak tulajdonítható egészségkárosodások listája. A dohányosok között sokkal több a daganatos, és a szív- és érrendszeri betegség, valamint a fejlődési rendellenességek is sokkal gyakoribbak a dohányos anyukák gyermekeinél. A hevített- és a füstmentes dohánytermékek ugyanúgy károsak az egészségre, és használatuk nem segíti a leszokást! A középkorú emberek esetén a dohányzásról való leszokás átlagosan 6-10 évvel hosszabbítja meg az életet! Jöjjön el programunkra, hallgassa meg szakértőinket, szokjon le segítségünkkel, lépjünk fel közösen a dohányzás ellen!

FOGÁSZATI SZŰRÉS

Stomato-onkológiai szűrésünkön a fej, arc és szájnyálkahártya elváltozásokat keresünk, illetve ehhez társul még az állkapocsizület funkciójának ellenőrzése.

A fogak és fogágy állapotát is ellenőrizzük és a talált problémákat feljegyezzük a páciensnek.

Végezetül elmaradhatatlan a szájhigiéniás tanácsadás, ahol javaslatokat és tapasztalatokat osztunk meg a pácienssel, a jobb szájhigiénié elérése érdekében. Kérdezni szabad!

kereszt_EP
TESTÖSSZETÉTEL VIZSGÁLAT

A testösszetétel megmutatja az izom-zsír arányát szervezetünkben. A testtömeg és testmagasság meghatározását követően, kor és nem figyelembevételével meghatározzuk a testtömeg indexet (BMI), és összevetjük a normál értékekkel. A testzsír százalék értéke megmutatja, testsúlyunkból mennyi a zsír, az elhízás típusából néhány betegség rizikófaktora is megállapítható, pl. a szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség. Eredménynek megfelelően tanácsadással segítünk!

kereszt_EP